12/6/14

Σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ υποχώρησαν τα επιτόκια της ΕΕ

Βροχή αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τις αρμόδιες διευθύνσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων




Προς ταχεία μείωση των επιτοκίων καταθέσεων οδεύουν οι τράπεζες. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να αρχίσουν να «πέφτουν βροχή» από τις αρμόδιες διευθύνσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν, σχεδόν στο σύνολο τους, έτοιμα τα σενάρια στο συρτάρι τους. Ηδη, η Alpha Βank έκανε την αρχή και ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα και οι υπόλοιποι.
Η αποκλιμάκωση, επισήμως, θα κυμανθεί γύρω από τα επίπεδα του 1%, αναλόγως του ποσού, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρότερη μείωση θα
γίνει και σε ό,τι αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων. Ωστόσο, η μεταξύ τους ψαλίδα αναμένεται να ανοίξει, γεγονός το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στα τραπεζικά κέρδη, για ευνοήτους λόγους.
Όσοι πάντως παρακολουθούν στενά, λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις από το επιτοκιακό μέτωπο, έχουν να λένε ότι οι μειώσεις ξεκίνησαν εδώ και αρκετούς μήνες και ιδιαίτερα από την ώρα που ξεκίνησαν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.
Επιτόκια της τάξης του 6% ή και του 7% για ποσά της τάξης των 50.000 και των 60.000 ευρώ, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Πλέον για τις προθεσμιακές αυτού του επιπέδου, οι αποδόσεις έπεσαν δραματικά. Αυτή τη στιγμή κινούνται μεταξύ του 3% και του 3,5% και η πρόβλεψη που  είναι ότι σύντομα θα σπάσουν προς τα κάτω και το φράγμα του 3%. Ιδιαίτερα αν η απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά έχει και συνέχεια σε βάθος χρόνου.
                                        www.xsmoney.gr

voria.gr