12/6/14

Νέο τσεκούρι στις συντάξεις και αυξήσεις ορίων ηλικίας – Τα “κρυφά” μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί

Νέο τσεκούρι στις συντάξεις και αυξήσεις ορίων ηλικίας – Τα “κρυφά” μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθείΑυξήσεις ορίων και κατάργηση πρόωρων συντάξεων θέλει η τρόικα
- Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ προαναγγέλλει το ΔΝΤ
- Μετά τις μειώσεις στις επικουρικές έρχονται και μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Μετά τα... μπάνια του λαού θα έρθουν τα μαύρα “μαντάτα” για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και φυσικά και για τις συντάξεις.
Δεν είναι μόνο οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έρχονται κατακαλόκαιρο, από τον Ιούλιο και ύστερα, και θα είναι της τάξης του 5,2%.
Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος και για τις κύριες συντάξεις, ενώ δεν αποκλείεται μεγάλη αύξηση στα όρια ηλικίας, ακόμη και κατά μια 10ετία με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
Θέλουν μειώσεις συντάξεων εδώ και τώρα
Ουσιαστικά οι αποφάσεις θα ληφθούν κοντά στον Οκτώβριο. Ήδη όμως η τρόικα έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της. Ήδη μάλιστα η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε μια σειρά από μέτρα που οδηγούν σε μειώσεις, αν και κανείς δεν το ομολογεί.

Όμως το παράδειγμα των επικουρικών έδειξε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί φέρνουν αναγκαστικά μειώσεις και στις συντάξεις. 
Όπως η κατάργηση εισφορών από τους μισθωτούς έφερε τη μείωση των επικουρικών, έτσι η δέσμευση της χώρας για σύνδεση των εισφορών με τις παροχές θεωρείται μαθηματικά βέβαιο (και μάλιστα με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς) ότι θα φέρει μείωση και στις κύριες συντάξεις.
Ειδικά στην έκθεση του ΔΝΤ φωτογραφίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας ο ΟΑΕΕ όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι εισφορές δεν συνάδουν με τις παροχές του Ταμείου προς τους ασφαλισμένους.
Ουσιαστικά δηλαδή προαναγγέλλεται μείωση των παροχών, δηλαδή των συντάξεων.


Αυξήσεις ορίων ηλικίας για όλους
Είτε εμμέσως είτε όχι οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας (για ακόμη μια φορά) θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Οι τροϊκανοί φαίνεται πως έχουν μια εμμονή με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και έτσι πιέζουν για την πλήρη κατάργησή τους άσχετα από την επαγγελματική κατηγορία.
Μια πλήρης κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ευτή τη στιγμή θα σημάνει αυξήσεις στα όρια για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 52 ή τα 55 έτη.
Εάν υποχρεωθούν όλοι αυτοί να πάνε στα 62 έτη τότε μιλάμε για αύξηση από επτά ως και δέκα χρόνια.
Όλα πάντως δείχνουν ότι πλήρης κατάργηση των πρόωρων δεν πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον εφέτος, αλλά μια σταδιακή αύξηση.
Με τους εργαζόμενους να συνταξιοδοτούνται από έξι μήνες ως 2 χρόνια αργότερα.
Το επικρατέστερο σενάριο λέει ότι θα αυξηθούν τα όρια του χρόνου ασφάλισης από τα 4.500 ένσημα στα 6.000.

Όλα αυτά βέβαια ακόμη στα... χαρτιά, καθώς το θέμα θα ανοίξει στις διαπραγματεύσεις του Φθινοπώρου με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται ως το τέλος του έτους και τις όποιες αποφάσεις να εφαρμόζονται από 1/1/2015 και μετά.


                                              www.xsmoney.gr




imerisia.gr