12/6/14

Σε χαμηλό ρεκόρ τα επιτόκια στη χρηματαγορά της Ευρωζώνης

Τα επιτόκια στην αγορά χρήματος της Ευρωζώνης υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, ενισχύοντας το ράλι στις τιμές των ομολόγων των χωρών της και κρατώντας χαμηλά την ισοτιμία του ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι έχει αρχίσει η επίδραση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την περασμένη Πέμπτη.
Σε χαμηλό ρεκόρ τα επιτόκια στη χρηματαγορά της Ευρωζώνης Το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού για μία ημέρα - γνωστό ως EONIA - διαμορφώθηκε στο 0,053%, ενώ η ΕΚΤ ελπίζει ότι η μείωσή του θα μεταφερθεί στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και θα στηρίξει την ανάπτυξη. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,3596 δολάρια, κοντά σε χαμηλό επίπεδο 4 μηνών, ενώ η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων κατέγραψε νέο χαμηλό - ρεκόρ.
Εκτός από τα πρόσφατα τολμηρά μέτρα της ΕΚΤ, υπήρξαν και άλλα καθησυχαστικά για τους επενδυτές νέα σήμερα από την Ευρωζώνη.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου
τον Απρίλιο, αν και η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, που υστερεί αυτής των εταίρων της στην Ευρωζώνη, βελτιώθηκε μόνο οριακά στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Στην Ασία σημειώθηκε περιορισμένη αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Κίνας, καθώς αυτός κινήθηκε εντός των ορίων που έχει θέσει το Πεκίνο, δίνοντας περιθώριο στην κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα στήριξης, εάν αυτά χρειαστούν για την ενίσχυση της οικονομίας. Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν 2,5% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι τιμές των παραγωγών μειώθηκαν κατά 1,4%.
                                                  www.xsmoney.gr
                                     


imerisia.gr