25/6/14

Πώς οι τράπεζες μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ...εκλογές

Μπορεί να «ακούγεται» υπερβολικό, ωστόσο το σενάριο έχει πιθανότητες, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχθεί ρεαλιστικό. Τι προβλέπει; Με... δύο λόγια ότι «οι τράπεζες μπορεί να μας οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες εκλογές». Ως εξής:
Ως γνωστόν, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πανευρωπαϊκό στρες τεστ πιστωτικών ιδρυμάτων. Το πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο μικροσκόπιο της οποίας έχουν μπει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας. Εν προκειμένω, το κρίσιμο σημείο έχει να κάνει με τον τελικό «λογαριασμό» που θα βγάλει η ΕΚΤ για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες τους, καθώς το ενδεχόμενο να είναι μηδενικές, όπως ελπιζόταν αρχικά, μάλλον θα πρέπει να αποκλεισθεί. Οι κατ’ αρχήν εκτιμήσεις, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι θα είναι υπαρκτές, αλλά θα είναι μικρότερες των 5 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις τράπεζες.

Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμη πιο αρνητική εκδοχή. Σύμφωνα με αυτήν, το άνοιγμα που θα προκύψει από τον έλεγχο της ΕΚΤ μπορεί να φτάσει, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και στα 7 ή 8 δισ. ευρώ. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί, αν επαληθευθεί, τότε αυτομάτως συνεπάγεται ότι το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο υπάρχει και για τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να επιστρατευθεί για να δώσει λύση στο ζήτημα. Μόνο που σε αυτό το αποθεματικό υπολογίζουν και στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου, αν χρειαστεί, να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό. Αν το περίφημο «μαξιλάρι», όμως, αδυνατίσει επικίνδυνα, τότε τα περιθώρια ελιγμών για την Αθήνα στενεύουν.

Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα μπορεί να εξαναγκασθεί να αναζητήσει λύση σε ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο, για ευνόητους λόγους, μπορεί να ονομασθεί «κώδικας μεταρρυθμίσεων» ή όπως αλλιώς. Μόνο που θα συνεπάγεται λήψη μέτρων. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, θα προκαλέσει πολιτικό ζήτημα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν προτίθεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να αναλάβει νέες δεσμεύσεις. Και το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει είναι: Τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση; Θα φτάσει έως τις πρόωρες εκλογές, θέλοντας να αποδείξει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ως προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε; Μια τέτοια εκδοχή θα αποκτούσε ακόμη περισσότερες πιθανότητες, αν συνδυαστικά η προσπάθεια να εξασφαλισθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 βουλευτών, που θα εξασφαλίσει με τη σειρά της την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Για την ιστορία και όχι μόνον, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα του στρες τεστ της ΕΚΤ αναμένεται τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Δηλαδή, ένα εξαιρετικά πυκνό από πλευράς πολιτικών εξελίξεων διάστημα. Για την ιστορία, επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα, έχει μία όσο το δυνατόν πιο global άποψή του. Οπότε από τους χειρισμούς του, εκείνη την εποχή, θα εξαρτηθούν πολλά.

«Θα βγάλει νούμερο;»

Τα μηνύματα, πάντως, που έρχονται από «έξω» δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Για όσους ξέρουν να διαβάζουν τα... σημεία, το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα επανέρχεται, για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, στο ζήτημα μπορεί και να λέει πολλά. Ενδεχομένως να επαληθεύσει εκείνους που στην αργκό των πιστωτών μας προβλέπουν χαρακτηριστικά ότι «ο έλεγχος θα βγάλει νούμερο». Η φράση αυτή ακούγεται εδώ και περίπου ένα μήνα, αλλά εννοείται ότι διατυπώνεται στη βάση της πρόβλεψης.

Βεβαίως, δεν λείπουν και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις. Οπως, για παράδειγμα, αυτή που αναφέρει ότι δύσκολα θα πάνε όλα στραβά, από τη στιγμή που η τελική έκθεση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες θα στηριχθεί και σε εκείνη της BlackRock του περασμένου έτους. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η BlackRock είναι εκείνη που έχει αναλάβει και το στρες τεστ για λογαριασμό της ΕΚΤ. Οπότε τα τωρινά συμπεράσματά της δεν μπορεί να είναι και πολύ αντικρουόμενα με τα προηγούμενα. Ιδωμεν...
                      
                                                www.xsmoney.gr


voria.gr,kathimerini.gr