23/6/14

Ζιν: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η καλύτερη λύση

Sinn: Επιμένει για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!Η μόνη λύση για την ελληνική οικονομία αλλά και για τις υπόλοιπες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκονται σε προβληματική θέση είναι η προσωρινή έξοδος από την ευρωζώνη, σε συνδυασμό με υποτίμηση και haircut στο δημόσιο χρέος, δήλωσε ο Hans-Werner Sinn από την Αθήνα, που βρέθηκε για το 13ο συνέδριο οικονομικών διευθυντών της KPMG.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω της υποτίμησης που θα προκύψει, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα και κατόπιν να επιστρέψει στην ευρωζώνη.
Ο καθηγητής Sinn επισημαίνει την προσωρινότητα της εξόδου και τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος (μέσα σε μια ζώνη που η δομή του ευρώ μοιάζει
πάρα πολύ με τον κανόνα του χρυσού) μια οικονομία να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα.
Παράλληλα, σημειώνει, η έξοδος της Ελλάδας θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα σημαντικό κούρεμα χρέους του δημοσίου.
Ο Γερμανός οικονομολόγος ζήτησε επίσης να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα για τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την παροχή ρευστότητας στο σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Sinn είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην Κομισιόν όταν η τελευταία ανακοίνωσε τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας. «Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αφαίρεσε από τη βάση δεδομένων της τα καθιερωμένα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας» είχε πει χαρακτηριστικά.
Η θέση που διατυπώνει για την έξοδο της χώρας από το ευρώ δεν είναι νέα. Τον Νοέμβριο του 2013 σε συνέδριο στην πόλη Mainz πρότεινε την προσωρινή έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και ενδεχομένως και της Ισπανίας.
                               

                                     www.xsmoney.gr

euro2day