16/6/14

Ερχονται νέες περικοπές στις συντάξεις.


Εως και 40% είναι η συνολική μείωση στις συντάξεις τα τελευταια 4 χρόνια , σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Μάλιστα η εκτίμηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι ότι με την προωθούμενη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ανεξάρτητα από πού αυτό έχει προέλθει, οι συνταξιοδοτικές παροχές από τα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ θα συρρικνώνονται έτσι ώστε οι δαπάνες τους να αντιστοιχούν στα έσοδά τους.

Ψαλίδι έως 40% στις συντάξεις και βλέπουμε...
Σε αυτή τη βάση από 1ης Ιουλίου επέρχεται νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις της τάξης του 5,2%. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων στο ΕΤΕΑ (επικουρικό ταμείο των μισθωτών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων, με βάση τον οποίο θα αναπροσαρμόζονται και οι παροχές. Δηλαδή, στα ελλειμματικά Ταμεία θα περικόπτονται οι συντάξεις.

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Κατά την περίοδο από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων διαμορφώθηκαν συνολικά στο επίπεδο των 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα περικοπών και λιτότητας των 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 οι περικοπές κύριων
και επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλ. 5,5 δισ. ευρώ. 
Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο (2015-2018) οι κρατικές επιχορηγήσεις (τακτικές και έκτακτες) στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μειώνονται και σταθεροποιούνται στα επίπεδα των 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο (οι δαπάνες αυτές το 2012 ήταν 15 δισ. ευρώ, το 2011 21 δισ., το 2009 18,9 δισ., το 2004 10,4 δισ. και το 2000 5,4 δισ.).

ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ. Κατά συνέπεια, η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από την ύφεση, την υψηλή ανεργία (27,5%), την εισφοροδιαφυγή, τη μείωση των εισφορών, την ευελιξία της αγοράς εργασίας, τη μείωση των μισθών κ.λπ. οδηγούν είτε στην επιλογή αναζήτησης νέων πόρων είτε στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Ετσι - κατά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ - οι κύριες και επικουρικές συντάξεις αναμένεται να διαμορφωθούν συνολικά στα επίπεδα των 1.000 - 1.100 ευρώ. Για το εφάπαξ, με την καθιέρωση του συντελεστή βιωσιμότητας το πιθανότερο είναι να κληθούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, για έκτη - έβδομη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης με την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

                                                                      www.xsmoney.grtanea.gr