4/5/14

Fortune - Oικονομικό φιάσκο η Ελλάδα -δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της

Δεν είναι ασφαλής επένδυση τα ελληνικά ομόλογα .
Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της
http://financefortune.cnn.com/2014/04/11/greeces-economy-is-still-a-huge-mess/
Με το απόλυτο χάος παρομοιάζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το αμερικανικό περιοδικό Fortune, παρά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά το περιοδικό, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μέσω έκδοσης 5ετούς ομολόγου αντλώντας 3 δισεκ, αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτικών, προκειμένου να σπεύσουν να διακηρύξουν το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αλλά και να σφραγίσουν την ανάκαμψη της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια...
Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου καταδεικνύει τη σοβαρότητα του κινδύνου που ελλοχεύει για την παγκόσμια οικονομία από τα ομόλογα junk (σκουπίδια, χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης). Οι επενδυτές τρέφονται από τη λαχτάρα για το κυνήγι των αποδόσεων, χωρίς να εμπιστεύονται - στην πραγματικότητα - την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Προφανώς οι επενδυτές έχουν χάσει το μυαλό τους... Ή θεωρούν πως προλαβαίνουν να αποκομίσουν κέρδη από την Ελλάδα, προτού εκείνη αρχίσει πάλι να "βυθίζεται...".

Η Ελλάδα παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Οι λόγοι που την έχουν απομακρύνει από τη χρεοκοπία είναι οι εξής:
- Τα δύο πακέτα διάσωσης που η Ελλάδα έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ
- Η εξυπηρετική νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ
Όπως υποστηρίζει, ρητά και κατηγορηματικά, το Fortune, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει. Απλά βρίσκεται σε... προσωρινές διακοπές.
Η Ελλάδα μπορεί να βγήκε ξανά στις αγορές για δανεισμό, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως το 2010 αποτέλεσε το "σημείο μηδέν" της Ευρωζώνης.
Η "μηχανή παραγωγής" του ελληνικού χρέους ισοδυναμούσε με μια πλήρη οικονομική καταστροφή.
Τι έχει συμβεί από το 2010 μέχρι και σήμερα; Η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις Συμπληγάδες Πέτρες της ύφεσης και του δημοσίου χρέους. Χάνοντας την πρόσβασή της στις αγορές, οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, μειώνοντας κατακόρυφα τις κρατικές δαπάνες, αυξάνοντας τους φόρους και πουλώντας κρατική περιουσία. Οι πιστωτές χορήγησαν στην Αθήνα δύο τεράστια πακέτα διάσωσης, αλλά και αυτό δεν ήταν αρκετό...

Οικονομικό φιάσκο η Ελλάδα
Η θέση του περιοδικού Fortune για την Ελλάδα είναι σαφής: Ακόμη και σήμερα, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, η Ελλάδα εξακολουθεί να θυμίζει μια οικονομική καταστροφή. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει, παρά την ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+), τον Μάρτιο του 2012. Το χρέος της παραμένει ακόμη σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.
Το χρέος όμως δεν θα αποτελούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα, αν η χώρα είχε τη δυνατότητα να το εξυπηρετήσει. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί.
Η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της τα τελευταία χρόνια, ενώ για το 2014 εκτιμάται πως θα επιστρέψει μετριοπαθώς στην ανάπτυξη, με ρυθμό που δεν θα ξεπεράσει το +0,5%, το πολύ το +0,6%. Τέτοιου εύρους ανάπτυξη δεν είναι ικανή να στηρίξει την προσπάθεια της αποτελεσματικής μείωσης του χρέους.
Την ίδια ώρα η ανεργία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 27%, ενώ μόνο στους νέους τα ποσοστά έχουν εκτιναχθεί στο 58%.
Αν ληφθούν όλα τα ανωτέρω υπόψη, θα επένδυε κανείς στην Ελλάδα; Φυσικά και όχι.
Όπως προσθέτει στη συνέχεια το περιοδικό, η Ελλάδα χρειάζεται ένα πιο φθηνό νόμισμα, ώστε να είναι σε θέση να συναγωνιστεί τους "γείτονές" της.  "Το ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί μια ασφαλή επένδυση... Απαιτούνται πραγματικές και ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές για να ανακάμψει η Ελλάδα από το οικονομικό φιάσκο στο οποίο παραμένει δέσμια... Αλλάγές όμως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις Βρυξέλλες...", καταλήγει το Fortune. 

 
                                           www.xsmoney.gr


bankingnews.gr