10/2/14

Κούρεμα καταθέσεων & κλείσιμο τραπεζών προβλέπει η Νouy


Οι περίπου 130 «συστημικές» τράπεζες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων των τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank, θα εποπτεύονται και θα υπόκεινται σε ελέγχους...Κάποιες από τις 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν μέλλον και πρέπει να κλείσουν, δήλωσε η επικεφαλής του νέου εποπτικού οργάνου της ΕΚΤ, Danniele Nouy, ανοίγοντας νέο κύκλο συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ κυβερνήσεων-αγορών και τραπεζιτών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τραπεζών. Μεταξύ άλλων η Nouy δήλωσε ότι για να χαρακτηριστούν αξιόπιστα τα stress tests θα πρέπει να αποτύχουν περισσότερες τράπεζες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι περίπου 130 «συστημικές» τράπεζες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων των 

τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank, θα εποπτεύονται και θα 

υπόκεινται σε ελέγχους...

Οι θέσεις της Nouy για μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας στα stress tests τα οποία η ίδια καλείται να επιβλέψει και για το κλείσιμο όσων τραπεζών προκαλούν ρίγη στους καταθέτες, καθώς κάτω από τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες ακόμα και να χρειαστεί μια τράπεζα νέα κεφάλαια θα πρέπει πρώτα να κουρέψει τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, εν συνεχεία τους μετόχους και μετά τους καταθέτες και αφού πιστοποιηθεί η βιωσιμότητά της τότε και μόνο να δεχθεί βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Η προσέγγιση της Nouy, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, προκαλεί ήδη αναταράξεις στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό καθώς προϊδεάζει για την πολιτική που θα ασκήσει η ίδια όταν το Νοέμβριο ξεκινήσει η λειτουργία του SSM, του ελεγκτικού φορέα των συστημικών τραπεζών που θα λειτουργεί υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Nouy καθιστά σαφές ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι δεσμοί κράτους-τραπεζών που συσφίχθηκαν ιδιαίτερα κατά την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση.
Μεταξύ άλλων η Nouy επέκρινε τους τραπεζίτες για τη χειραγώγηση ισοτιμιών και το σχηματισμό καρτέλ στο libor, επισημαίνοντας ότι μετά από λίγο καιρό τα «διδάγματα» ξεχνιούνται και οι κακές πρακτικές επανέρχονται.

                                           www.xsmoney.gr

πηγή:sofokleousin.gr