14/11/13

Κούρεμα καταθέσεων τώρα ζητά η Βundesbank

Η BUNDESBANK ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ!
                                 SOS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ!

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Jens Weidmann έδειξε με αρκετά κυνικό τρόπο τα δόντια του.
Ζήτησε να εφαρμοσθούν νωρίτερα, σχεδόν άμεσα, οι κανονισμοί που προβλέπουν "κούρεμα" των ομολογιούχων και των καταθέσεων στις προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες.
Να σημειώσουμε σχετικά ότι οι "μαύρες τρύπες" στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παραμένουν τεράστιες και αποτελούν "κρυφό" αλλά κοινό μυστικό στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της ΕΕ.
Αν , όμως, όλο, σχεδόν, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι προβληματικό ή τείνει προς την προβληματικότητα , το ελληνικό τραπεζικό
στερέωμα είναι βυθισμένο σε ένα βάλτο , ο οποίος γίνεται όλο και πιο αδιάβατος και πνιγηρός.
Η πρόταση - απειλή του προέδρου της Bundesbank κτυπάει πολύ πιο έντονα και άμεσα τον κώδωνα του κινδύνου για τους καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες , πολύ περισσότερο, μάλιστα, που οι τελευταίες, εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας, βλέπουν να κοκκινίζουν όλο και περισσότερο τα δάνειά τους και να διολισθαίνουν οι καταθέσεις τους. 
Το τοπίο , μάλιστα, για τους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες , γίνεται ακόμα πιο ομιχλώδες σε μια φάση που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα ενάντια στους πολίτες και ειδικότερα την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας , πράγματα που θα επιφέρουν νέα πλήγματα στο τραπεζικό σύστημα.
Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση πήρε, έστω και με τραυματικό τρόπο, ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της, την ίδια ώρα η κοινωνία βυθίζεται μέσα στην απελπισία και την απόγνωση , ενώ ακόμα και οι όποιες καταθέσεις , οι οποίες συνιστούν το τελευταίο καταφύγιο για πολλές οικογένειες , θεωρούνται πια ότι μπορεί να τεθούν υπό απειλή.
Μόνο μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση και πραγματική προοδευτική ανατροπή μπορεί αυτήν την ώρα να ανακόψει την ανεμπόδιστη κατρακύλα της χώρας στην άβυσσο.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ , χωρίς κρίσεις και σχόλια, από διάφορες ιστοσελίδες.

WEIDMANN (BUNDESBANK): ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ BAIL IN ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ- ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΑ STRESS TEST
Ο πρόεδρος της Bundesbank δήλωσε ότι οι κανονισμοί για την επιβολή απωλειών και στουςομολογιούχους και τους καταθέτες των προβληματικών τραπεζών πρέπει να εφαρμοστούν μόλις λειτουργήσει ο ενιαίος μηχανισμός τραπεζών.
Να συμπεριληφθεί το ρίσκο των κρατικών ομολόγων στα επερχόμενα stress test, ζήτησε από τηνΕνωση Ευρωπαϊκών Τραπεζών, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤJens Weidmann.
"Για μένα είναι σαφές, ότι στο πλαίσιο των stress test τα δάνεια των τραπεζών στα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των τεστ", δήλωσε ο Weidmann στη διάρκεια ομιλίας του στα κεντρικά γραφεία της Bundesbank, στη Φρανκφούρτη.
Παράλληλα,ο πρόεδρος της Bundesbank δήλωσε ότι οι κανονισμοί για την επιβολή απωλειών και στους ομολογιούχους και τους καταθέτες των προβληματικών τραπεζών πρέπει να εφαρμοστούν νωρίτερα από ό, τι έχει προγραμματιστεί.
"Είναι σημαντικό το bail-in να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά την εισαγωγή των άλλων μέτρων. Η μεταβατική περίοδος για το bail-in πρέπει να συρρικνωθεί" υποστήριξε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα εργαλεία αποφάσεων για το νέο ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα.
Ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης αναμένεται να λειτουργήσει το 2015, ενώ οι κανονισμοί για το bail-in έχουν προγραμματιστεί για το 2018.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Weidman τόνισε ότι οι αρχές πρέπει να αφήνουν τράπεζες να χρεοκοπήσουν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και χωρίς την χρήση δημόσιων χρημάτων.
                                                                                   www.xsmoney.gr

iskra.gr