11/11/13

Κλειδώνει το κούρεμα καταθέσεων στο Eurogroup ο Σόιμπλε?

Προετοιμασία για ένα έγκλημα σε βάρος χιλιάδων αποταμιευτών όλης της Ευρώπης, και κυρίως των προβληματικών χωρών, χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις Σόιμπλε που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για «κούρεμα» καταθέσεων.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το θέμα να μπει στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ της Πέμπτης, ενόψει και της συζήτησης για την τραπεζική ένωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά να γίνεται κούρεμα καταθέσεων στα πρότυπα της Κύπρου σε περιπτώσεις που στο μέλλον θα πρέπει να διασωθούν οι προβληματικές τράπεζες. Δηλαδή να πληρώνουν οι αποταμιευτές, που θεωρούνται πλέον επενδυτές, τα εγκλήματα που πιθανότατα να έχουν κάνει οι τραπεζίτες.
Και για να λέει ο Σόιμπλε στα πρότυπα της Κύπρου θα εννοεί κούρεμα στις καταθέσεις από το πρώτο ευρώ.
Είναι προφανής η σκοπιμότητα της κίνηση Σόιμπλε. Ακόμη και να μη γίνει κούρεμα καταθέσεων, είναι σίγουρο ότι οι χιλιάδες αποταμιευτές θα πάρουν τα χρήματά τους από τις προβληματικές τράπεζες και θα τα μεταφέρουν αλλού, σε ασφαλείς προορισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;» Οι γερμανικές τράπεζες φυσικά που θα καρπωθούν τα οφέλη από την τραπεζική ανασφάλεια που θα δημιουργηθεί πανευρωπαϊκά.
Ταυτόχρονα από δημοσίευμα της Deutsche Welle αποκαλύπτεται πως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί.
Κάτι που εάν τελικά γίνει θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη αφού έτσι η Ελλάδα χάνει την δυνατότητα ελάφρυνσης του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φορτώθηκαν στο χρέος.
Μια ακόμη, γερμανικής έμπνευσης, εγκληματική ενέργεια σε βάρος μιας χώρας που έχει υποστεί τα πάνδεινα. Και από μια χώρα που πήρε δάνεια για την ανασυγκρότησή της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

                                         www.xsmoney.gr
antinews.gr