7/10/13

Έλεγχοι σε 50.000 εμβάσματα πρός το εξωτερικό

Πρόθεση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα (αριστερά) και του υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη είναι να «ξετινάξουν» όλους όσοι έχουν μεγάλη περιουσία αλλά μικρά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση
Nέο σύστημα ελέγχων καθιερώνει η εφορία με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ετσι πλέον θα επιτρέπεται σε εφοριακούς και ΣΔΟΕ να  πραγματοποιούν και στα φυσικά πρόσωπα ελέγχους, όπως ακριβώς και στις επιχειρήσεις. Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν εμβάσματα 50.000 φυσικών προσώπων στο εξωτερικό και πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού.
Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Βήμα, μελετά την θέσπιση νέων κινήτρων προκειμένου να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών από κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίοι

παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΟΙΚ θα αναγνωρίζει συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων και στο τέλος κάθε έτους θα ανακοινώνεται η λίστα με τις αποδείξεις που θα μετράνε στην Εφορία, ενώ θα επιστρέφεται στους καταναλωτές το 30% της αξίας τους, δηλαδή ποσοστό πολύ πάνω από τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Σε περιπτώσεις υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση, όπου ο ΦΠΑ είναι πλέον 13%, η έκπτωση – επιστροφή φόρου θα κινείται περίπου στο 20% επί της αξίας των αποδείξεων.
Με τις δύο παραπάνω κινήσεις εκτιμά ότι θα πετύχει ένα σημαντικό χτύπημα στην φοροδιαφυγή που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αυτή τη στιγμή προβλήματα της χώρας μας. Μάλιστα προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια στους ελέγχους, η ηγεσία του υπουργείο θα φέρει στη Βουλή διάταξη νόμου που θα συμπεριλάβει στ νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης προσωρινών ελέγχων σε κατηγορίες φορολογουμένων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

                                www.xsmoney.gr

toxrima.gr