8/10/13

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Παρότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έκαναν καν διακοπές εφέτος, θυσιάζοντας το επίδομα αδείας για να πληρώσουν τους φόρους, τον Αύγουστο «φράκαραν» οι πληρωμές των εκκαθαριστικών ΦΑΠ και φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 1 δισ. σε ένα μήνα τα απλήρωτα χρέη στο δημόσιο.
xreh
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Εσόδων:
νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν τον Αύγουστο ληξιπρόθεσμα χρέη 61,1 δισ.ευρώ έναντι 60,1 δισ. τον Ιούλιο.
2,819 εκατ. φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) χρωστούσαν τα 22,3 δισ.ευρώ. Τα χρέη τους σημείωσαν αύξηση 692 εκατ. ευρω σε έναν μήνα.
183.000 επιχειρήσεις χρωστούσαν 39 δισ. ευρώ(αύξηση 340 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα)
Σε ρύθμιση βρίσκονται μόλις 1,535 δισ. ευρώ.
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου εισπράχτηκαν 17,54 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα από τις ΔΥΟ (-5,7% έναντι του στόχου).
Τον μήνα Αύγουστο εισπράχθηκαν 2,74 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη (-14,1% έναντι του στόχου)
Στο οκτάμηνο η είσπραξη ληξιπρόθεσμων ήταν αυξημένη κατά 31,8% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.
Υπέρβαση σημειώθηκε στις εισπράξεις ΦΠΑ κατά 10,4% έναντι του στόχου. Στο οκτάμηνο η υπέρβαση ήταν της τάξης του 1,3%.
Εισροή 349 εκατ. ευρώ έναντι 123 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (αύξηση 183%) εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η αύξηση των ληξιπροθέσμων κατά 1 δισ. τον Αύγουστο οφείλεται κατά κύριο λόγο σε άμεσους φόρους (εισοδήματος και περιουσίας) που δεν εισπράχθηκαν στην ώρα τους. Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι ο όγκος των εκκαθαριστικών Εισοδήματος και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα) είχαν ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Αυγούστου. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η εικόνα αυτή θα εξομαλυνθεί πλήρως τους αμέσως επόμενους μήνες.
Σε δηλώσεις του σχετικά με τα αποτελέσματα των εισπράξεων, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «το οκτάμηνο αποτελεί κρίσιμη χρονική καμπή και δεδομένης της συνεχούς και εντατικής προσπάθειας που καταβάλει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας στο σύνολο του, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως η επίτευξη των στόχων μας είναι πλέον ορατή».
                                        www.xsmoney.gr
defencenet