3/6/13

Υποχωρούν τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες

Πως διαμορφωνονται τα επιτόκια σήμερα
Υποχωρούν τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες
Το 4% ως απόδοση προθεσμιακής κατάθεσης, θα πάψει να υφίσταται από αυτήν την εβδομάδα για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν αποφασισμένα να μειώσουν το κόστος που συνεπάγονται τα υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις μολονότι αντιμετώπισαν εξαιτίας των εξελίξεων στην Κύπρο νέες εκροές που όμως μέσα στον Μάιο ανακόπηκαν. Η εκτίμηση που επικρατεί στους τραπεζικούς κύκλους είναι πως οι καταθέσεις μετά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι απολύτως ασφαλισμένες στο σύνολό τους και ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν πιθανότητες εκτεταμένων εκροών.
Από την άλλη πλευρά, περισσότερες εισροές καταθέσεων αναμένουν οι τράπεζες, όταν η οικονομία αρχίσει να αναθερμαίνεται. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το κόστος του χρήματος να περιοριστεί τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για τις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν. Στην παρούσα πάντως φάση
τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν τα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες. Ετσι η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων για μία σειρά από λόγους παραμένει σημαντικά ανοιχτή. Στις μεγάλες τράπεζες τα επιτόκια οδηγούνται κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Ετσι τα επιτόκια για καταθέσεις προθεσμίας κάτω από τα 100.000 ευρώ κινούνται στο 3,80% για ένα τρίμηνο, μέχρι 3,60% για διάστημα εξαμήνου και μέχρι 3,50% για τα ίδια ποσά σε επίπεδο έτους. Για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ τα επιτόκια κινούνται για τρίμηνη προθεσμία κάτω από το 4% μέχρι 3,95% , μέχρι 3,80% κινούνται οι αποδόσεις των καταθέσεων αυτών στο εξάμηνο και μέχρι 3,60% σε επίπεδο έτους. Υπάρχουν βεβαίως μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία προσφέρουν αποδόσεις και πάνω από 4% χωρίς ωστόσο να φτάνουν το 4,5%. Σε κάθε πάντως περίπτωση η αγορά προεξοφλεί πως και αυτές οι τράπεζες τα υψηλότερα επιτόκια θα τα μειώσουν, μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους.
Οταν η ΕΚΤ στις αρχές Μαΐου προχώρησε στην απόφαση για μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο του 0,5% με στόχο να ενισχύσει την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων ξεκίνησε με ρυθμούς ταχύτερους απ' ότι μέχρι εκείνη την τιμή στις περισσότερες χώρες του Νότου.
Στην Ελλάδα, πάντως, φαίνεται ότι στόχος είναι τα επιτόκια καταθέσεων να μην υπερβαίνουν το 2,5% στο τέλος του έτους.
Επιτόκια χορηγήσεων
Οσον αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων στη χώρα μας, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθιστώντας επισφαλή την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Βασική αιτία για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση παραμένουν οι μεγάλες επισφάλειες λόγω κρίσης, αλλά και το γεγονός πως δεν ζητούνται νέα κεφάλαια, τουλάχιστον στην παρούσα φάση με στόχο παραγωγικές επενδύσεις. Τα κόκκινα δάνεια μολονότι ενισχύονται, ο ρυθμός ενίσχυσής τους βαίνει μειούμενος και διαμορφώνονται περί το 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's διατύπωσε πρόσφατα την εκτίμηση πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ανέλθουν μέχρι το τέλος του 2013 πάνω από 30%. Από την άλλη πλευρά ο οίκος Fitch μιλά για ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς στεγαστικών δανείων της Ελλάδας καθώς τα επίπεδα των καθυστερούμενων οφειλών και οι νέες στάσεις πληρωμών εμφανίζουν με μειωμένο ρυθμό το α' τρίμηνο του 2013.
Θλιβερή πρωτιά
Κατά τη JP Morgan η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 25% και χωρίς σημάδια αναστροφής της αυξητικής τάσης. Ακολουθεί η Ιρλανδία με 19%, η Ιταλία με 13,4% και η Ισπανία με την Πορτογαλία,  τκοντά στο 10%. Τα στεγαστικά δάνεια στην παρούσα φάση κινούνται στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες σε ένα επίπεδο Euribor μηνός με επιπλέον τέσσερεις μονάδες βάσεις.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αναλόγως του ύψους τους και των εξασφαλίσεών τους κινούνται μεταξύ 8,90% έως 12%. Εκεί ωστόσο που τα επιτόκια χορηγήσεων είναι πραγματικά υψηλά είναι στα καταναλωτικά δάνεια. Στην κατηγορία αυτήν οι δανειολήπτες καλούνται να αναλάβουν επιτόκια της τάξης του 12,5%. Επίσης σε μεγάλα ύψη έχουν ανέλθει τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες όπου κινούνται μεταξύ 17% - 19%.
Οι τράπεζες πάντως εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει η αποκλιμάκωση και των συγκεκριμένων επιτοκίων μετά την ανακεφαλαιοοίηση των τραπεζών και εφόσον υπάρξουν αιτήματα για χορηγήσεις οι οποίες πρόκειται να χρηματοδοτήσουν παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα.
Καταθέσεις
Η εκτίμηση που επικρατεί στους τραπεζικούς κύκλους είναι πως οι καταθέσεις μετά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτι- κών ιδρυμάτων είναι απολύτως ασφαλισμένες στο σύνολό τους και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν πιθανότητες εκτε- ταμένων εκροών.
Μην ξεχνάτε: τα ως άνω επιτόκια είναι ονομαστικά και όχι τα καθαρώς αποδιδόμενα .
Με την φορολογία των τόκων με 15 % και καθώς η έκτακτη εισφορά είναι από 1% έως και 4%  τα πραγματικά επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής:
Ονομαστικό :3,80 %   Αποφορολογημένο:(15% + εκτακτη εισφορα):max 3.2%
Oνομαστικό :3,50%    Αποφορολογημένο:(15% + εκτακτη εισφορα):max 2,9%
                                           www.xsmoney.gr
                          
imerisia.gr