17/5/13

Κατάσχεση καταθέσεων,μισθών,συντάξεων για είσπραξη χρεών


Όσοι χρωστούν στο Δημόσιο, πλέον θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο η εφορία να βάλει χέρι στις καταθέσεις, στους μισθούς, στις συντάξεις και σε αλλα εισοδήματά τους, τα οποία εισπράττουν μέσω τραπεζικών λογαριασμών. 
Με νέα διάταξη το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και να βάλει φρένο σε όσους σκέφτονται να μην πληρώσουν το Δημόσιο.
Είσπραξη χρεών από καταθέσεις, μισθούς, συντάξειςΜε διαδικασίες εξπρες, εντός δέκα ημερών, καλούνται πλέον, οι τράπεζες να αποδίδουν στην εφορία τα ποσά από τις κατασχέσεις μισθών συντάξεων και λοιπών εισοδημάτων , όπως ενοικίων που κινούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών ,όσων επιμένουν να ξεχνούν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και νομιζουν ετσι ότι θα τα γλιτωσουν.
Μάλιστα η προθεσμία που έχουν οι τράπεζες για να αποδώσουν τα κατασχεθέντα
ποσά, θα τρέχει, άμεσα απο την ώρα που θα υποβάλουν τις δηλώσεις με τις οποίες θα ενημερώνουν το Δημόσιο, ποια είναι ακριβώς τα υπόλοιπα των λογαριασμών αυτών! Σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, «ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».
Τα χρήματα αυτά δεσμεύονται μεν από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά δεν αποδίδονται εγκαίρως στα δημόσια ταμεία. Και όλα αυτά την ώρα που, η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με τους μνημονιακούς στόχους, φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές οφειλές και το 24,5% των «φρέσκων» οφειλών, που κατέστησαν δηλαδη ληξιπρόθεσμες από την αρχή του έτους. Τα παλαιά χρέη ανέρχονται σε 55,1 δισ. ευρώ ενώ οι νέες οφειλές αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
                                       www.xsmoney.gr

eparousia.gr