3/4/13

Η UBS προβλέπει :Κοντά στην έξοδο από το ευρώ η Κϋπρος


Φωτογραφία για UBS: Κοντά στην έξοδο από το ευρώ η ΚύπροςΚοντά στην πόρτα εξόδου από το ευρώ βρίσκεται η Κύπρος, τονίζει η UBS, καθώς... τέσσερις τάσεις υποδεικνύουν κατάρρευση της ευρωζώνης.

«Θα μπορούσε να ήταν χειρότερα. Το κυπριακό χρηματιστήριο άνοιξε σήμερα κανονικά μετά από δύο εβδομάδες με το γενικό δείκτη να υποχωρεί «μόνο» 2,4%, παρά το ότι η χώρα ζήτησε βοήθεια από τους διεθνείς δανειστές», αναφέρει σε δημοσίευμά του το marketwatch.com, το οποίο επικαλείται και την ανάλυση της UBS.

Το κούρεμα των καταθέσεων, οι περιορισμοί στην
κίνηση κεφαλαίων και ο κίνδυνος φυγής κεφαλαίων, αποτελούν σύμφωνα με την UBS ένα επίφοβο σενάριο, τη διάσπαση της ευρωζώνης. Ο οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας, Reinhard Cluse, ανέδειξε τέσσερις κοινές τάσεις που έχουν προσδιοριστεί Στη διάσπαση προηγούμενων νομισματικών ενώσεων.

Της διάσπασης της νομισματικής ένωσης προηγείται η φυγή κεφαλαίων από τα θεωρούμενα αδύναμα μέλη προς τα ισχυρά μέλη της ένωσης. Ακόμη, η UBS επισημαίνει ότι η διάσπαση της νομισματικής ένωσης τείνει να θεωρείται από τις κυβερνήσεις ως μια ευκαιρία για την κατάσχεση μετρητών ή άλλων assets που κατέχουν οι πολίτες. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων συνήθως επιβάλλονται στην αρχή της διάσπασης, και οι συμμετοχές αλλοδαπών συχνά υφίστανται διακρίσεις.


Η διάσπαση μιας νομισματικής ένωσης είναι συνήθως συνδεδεμένη με κοινωνικές αναταραχές και αυταρχικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον σε κάποιο μέρος της πρώην νομισματικής ένωσης. Έτσι, η Κύπρος (όπως ακούραστα επισημαίνεται, μόλις το 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης), έχει θέσει μια πορεία προς την καταστροφή του ευρώ; "Πραγματικά, με την Κύπρο να ανταποκρίνεται στα τρία από τα τέσσερα στοιχεία του εν λόγω καταλόγου, έχει η χώρα ήδη φύγει από το ευρώ;», διερωτάται ο Cluse.

Καθώς η Κύπρος δεν έχει εγκαταλείψει το ευρώ ακόμη, ο αναλυτής της UBS απέκλεισε το χειρότερο σενάριο. «Είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο, αλλά παρά το ότι ανταποκρίνεται στην πλειονότητα των προϋποθέσεων σε προηγούμενες καταρρεύσεις νομισματικών ενώσεων, δεν έχει περάσει αυτή την πόρτα», προσθέτει ο ίδιος.

Σημειώνει δε ότι «η Κύπρος, και ίσως η ευρύτερη ευρωζώνη, μπορεί να θεωρηθούν ότι κατέχουν μία θέση όχι και τόσο διαφορετική από αυτή στην οποία βρέθηκαν οι ΗΠΑ στο διάστημα 1932/33, όταν η αμερικανική νομισματική ένωση ουσιαστικά έπαψε να ισχύει και στη συνέχεια μεταρρυθμίστηκε».
                                                         www.xsmoney.gr







capital.gr