7/4/13

Oι Γερμανοί φοβούνται για τις καταθέσεις τους -θα κουρέψουν τις καταθέσεις και στη Γερμανία ?



Το βασικό θέμα στα βραδινά τοκ σόου της γερμανικής τηλεόρασης το τελευταίο δεκαπενθήμερο είναι η ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων. Μετά το σοκ που προκάλεσε η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, που προέβλεπε «κούρεμα» καταθέσεων και κάτω από τα 100.000 ευρώ, οι μονότονες δηλώσεις των πολιτικών ότι «η εγγύηση για τις 100.000 ισχύει» πείθουν όλο και λιγότερους. Κι αυτό διότι στη γερμανική κοινή γνώμη είναι σαφές ότι δεν είναι μόνο οι τράπεζες του Νότου επιρρεπείς σε χρεωκοπίες. Οπότε η δήλωση της σιδηράς κυρίας της Bafin, της γερμανικής εποπτικής αρχής τραπεζών, ότι πρέπει να συζητήσουμε πώς θα εκκαθαρίζονται «ακόμη και μεγάλες τράπεζες», έκανε πολλούς να τεντώσουν τ’ αυτιά τους.
Η συνήθως σιωπηλή Έλκε Κένιγκ επέλεξε να δώσει την Παρασκευή μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Spiegel και να σχολιάσει το μοντέλο «διάσωσης» των δύο μεγάλων τραπεζών στην Κύπρο λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως ένα ενιαίο σύστημα εκκαθάρισης των κλυδωνιζόμενων τραπεζών, ακόμη κι αν αυτές είναι μεγάλες». Άφησε, δηλαδή να εννοηθεί ότι οι εποχές που τα ευρωπαϊκά κράτη -και συγκεκριμένα η Γερμανία- έσωζαν πάση θυσία τις χρεωκοπημένες τράπεζές
  1. τους έχουν παρέλθει. «Οι πρώτοι που πρέπει να πληρώνουν είναι οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών», είπε η Κένιγκ και συνέχισε: «Βεβαίως πρέπει να προστατεύονται οι καταθέτες, αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε μέχρι ποίου ποσού». Σε μια χώρα που ο μέσος πολίτης προτιμά να βάζει λεφτά στην τράπεζα για τα γεράματά του, παρά να κάνει τις αποταμιεύσεις του ακίνητα, δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την αβεβαιότητα για τις καταθέσεις.

Η αβεβαιότητα αυτή πάει πακέτο τις τελευταίες μέρες με την οργή που προκαλούν οι αποκαλύψεις των off shore leaks, της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας για τους φορολογικούς παραδείσους. Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη Γερμανία, με τους πολιτικούς να απειλούν με κυρώσεις και πληθώρα σχολιαστών να τους καταγγέλλει για υποκρισία, καθώς η λειτουργία αυτού του δικτύου των υπεράκτιων εταιρειών, των «ιδρυμάτων» και των εταιρειών- «γραμματοκιβωτίων» είναι γνωστή από χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν ευδοκίμησαν οι -λιγοστές- προσπάθειες να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και τουλάχιστον να γίνει πιο δύσκολη η απόδραση των πλούσιων και ισχυρών φοροφυγάδων στους παραδείσους.
Καθώς αποκαλύφθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι και η Deutsche Bank έστησε πάνω από 300 υπεράκτιες εταιρείες για τους πελάτες της, η επικεφαλής της Bafin βγήκε να απειλήσει τις γερμανικές τράπεζες με ελέγχους και «επιπτώσεις», για την περίπτωση που αποδειχθεί ότι βοηθάνε τους πελάτες τους να φοροδιαφύγουν μέσω υπεράκτιων εταιριών. Η εμπλοκή της με τις off shore είναι το μικρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ισχυρότερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας. Το μεγάλο της ζόρι είναι ότι ελέγχεται από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από την Bundesbank για το ενδεχόμενο να έχει «κουκουλώσει» ζημίες δισεκατομμυρίων από την αγορά παραγώγων το διάστημα 2008-2009.

                                           www.xsmoney.gr

πηγή:αvgi.gr