3/4/13

Δασκαλόπουλος-ΣΕΒ: Δεν αποκλείει «ατύχημα» εξόδου από το ευρώ


Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά την κυπριακή κρίση - Ζητά ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει σήμερα πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διαλυθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, χωρίς ωστόσο, όπως επισήμανε, να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος, μιλώντας σε συνέντευξη στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Η ύφεση φέτος θα βαθύνει και δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ποιες είναι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη η απάντηση ήταν "δεν ξέρω" αλλά και ότι "αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε και δεν πρέπει να το διανοούμαστε". 
Και για το μέλλον της ΕΕ είπε μεν ότι είναι αβέβαιο αλλά και ότι θεωρεί πως θα επιβιώσει επειδή η επένδυση που έχει γίνει στην Ένωση είναι πολύ μεγάλη. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις καταθέσεις στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση για την προοπτική απολύσεων στο
Δημόσιο ο Δ. Δασκαλόπουλος ανέφερε πως η τρόικα δεν θέλει "κεφάλια" αλλά σοβαρές ενδείξεις πως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε τέλος σημαντικό πλήγμα την αποχώρηση των ελληνικών επιχειρήσεων από τα Βαλκάνια, ενώ για τη διαιτησία τόνισε ότι η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής αποτελούσε στρέβλωση που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα.
"Δεν βγαίνουν τα νούμερα"
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, με αναπτυξιακούς όρους και δημοσιονομική ευελιξία, υποστηρίζοντας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, η ύφεση εφέτος θα βαθύνει και πως δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη ταχύτερης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.
Μιλώντας σε συνέντευξη στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε, επίσης, τον κίνδυνο η Ελλάδα να πληρώσει πολύ ακριβά την κυπριακή κρίση, η οποία όπως είπε μπορεί να αφαιρέσει έως και μια μονάδα από το ΑΕΠ της χώρας μας.
"Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Επιβάλλεται ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση του προγράμματος πέρα από το παζάρι για τα μέτρα και τη δόση. Χρειάζονται, είπε, πολιτικές για αύξηση της ρευστότητας, ανάπτυξη και φορολογικό σύστημα με προοπτική τουλάχιστον πενταετίας και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Επεσήμανε δε τις επιπτώσεις της λιτότητας στον κοινωνικό ιστό αλλά και την παραγωγική βάση της χώρας.
Νέο ευρω-σχέδιο Μάρσαλ
Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές επεσήμανε ότι δεν νοείται να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην απολυθούν λίγες χιλιάδες επίορκοι του Δημοσίου, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα.
Μιλώντας τέλος για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, επεσήμανε τον κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ σε Βορρά και Νότο.
Κανείς στην Ευρώπη δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και αυτό από μόνο του, όπως είπε, αποτελεί παράγοντα αστάθειας. Χρειάζεται ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, πραγματική νομισματική ένωση με αμοιβαιότητα ευθυνών και δικαιωμάτων.
                            www.xsmoney.gr