28/3/13

Moody’s: Πιθανή έξοδος της Κύπρου από το Ευρώ

Το ζύγισε και η Λευκωσία


Αυξημένο κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από το Ευρώ διαβλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, αργά το βράδυ της Τετάρτης, υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου στην κατηγορία Caa2.
Η έκθεση, με την οποία ο οίκος Moody’s τεκμηριώνει την υποβάθμιση της μεγαλύτερης τράπεζας στην Κύπρο, στέκεται στην αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, όπως και στην επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στη χώρα.
Επισημαίνει δε πως αν τελικώς η Κύπρος αποχωρήσει από το Ευρώ, θα μειωθεί
περαιτέρω η μέγιστη βαθμολογία του οίκου αναφορικά με τα κυπριακά ομόλογα, η προοπτική των οποίων παραμένει «αρνητική».

Ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι μία έξοδος της Κύπρου από το Ευρώ θα σήμαινε τη μετατροπή της αξίας του δημόσιου χρέους, όπως και των ιδιωτικών χρεογράφων, σε τιμές τις οποίες θα υπαγόρευε πλέον το εθνικό νόμισμα και άρα θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες στους επενδυτές.

Η ίδια έκθεση κάνει λόγο για επιπλέον σοβαρή διαταραχή στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και οξεία κάμψη της εθνικής οικονομίας ως αναπόφευκτα χαρακτηριστικά μίας αντίστοιχης εξέλιξης.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη ως της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα αυτήν τη στιγμή.

Άλλωστε, με συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννης Κασουλίδης αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων με το Eurogroup η Λευκωσία «ζύγισε σοβαρά την έξοδο από το κοινό νόμισμα».

Πάντως, η επιστροφή της Λευκωσίας στην κυπριακή λίρα δεν αποτελεί το βασικό σενάριο του οίκου Moody’s, ο οποίος διευκρινίζει ότι κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο που απορρέει από τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Ευρωζώνης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

                                                     www.xsmoney.gr

enet.gr